Informatieconsult voor fokkers en pupeigenaren

 

Als fokker/eigenaar van een nestje pups wil je het allerbeste voor de pups. Tijdens de nestperiode, maar zeker ook in de toekomst. Je selecteert de toekomstige pupkopers met zorg. En wilt hen zoveel mogelijk informatie geven. Pups en baasjes moeten het in de toekomst onbezorgd leuk hebben met elkaar, toch? Maar hoe combineer je als fokker de drukke zorg voor de pups met het geven van voldoende informatie aan je pupkopers? Laat mij u hierbij helpen!

Ik verzorg een interactieve presentatie van circa 2 uur voor u en uw pupkopers. Veel belangrijke onderwerpen komen aan bod. Zaken waar toekomstige pupeigenaars mee te maken krijgen. En waarmee ze op weg geholpen kunnen en soms moeten worden. Onder andere:

Ontwikkelingsfasen van de hond: Van pup naar volwassen hond en de weerslag op het gedrag.

De 1e en 2e socialisatie fase loopt tot circa 6 maanden door. In deze 6 maanden wordt het fundament gelegd voor de rest van het leven van de hond. Wat mag/moet wél en wat juist niet?

Beweging en lichamelijke activiteiten: Te vaak wordt gedacht dat pups zelf hun grens aangeven als ze moe zijn. Niets is minder waar! Het is belangrijk alle lichamelijk activiteiten zoals bijv. wandelen, rennen, spelen met andere honden, spelen met speelgoed, aan te passen aan de leeftijd en het ras van de hond. Vragen als ‘op welke leeftijd mag ik met mijn hond gaan fietsen’ en ‘hoe lang mag mijn hond met andere honden spelen’ komen aan bod.

Hoe om te gaan met angst bij je hond? Bijvoorbeeld als ze bang zijn voor onweer / vuurwerk / harde geluiden. We weten al lang dat het een fabel is dat je honden moet negeren als ze bang zijn of dat je ze niet mag aanraken als ze bang zijn. Juist is het belangrijk om je hond wel de steun te geven die hij nodig heeft als hij bang is. Het bevordert het vertrouwen dat de hond in de baas heeft en het gevoel van veiligheid. Maar hoe en wanneer dan?

Lichaamstaal en stress-signalen: Voor het welzijn van de hond en het wederzijdse vertrouwen tussen baas en hond is het belangrijk dat mensen de hond kunnen ‘lezen’. Hoe een bepaalde Houding en Stress-signalen te herkennen en hoe hiermee omgegaan moet worden.

Voerbaktraining: Het is een misverstand dat je als baas de voerbak weg moet kunnen halen bij je hond om zo je ranghogere positie te bevestigen. Het in bezit hebben van voer zegt namelijk helemaal niets over rangorde. Het is belangrijk dat je hond zich op zijn gemak voelt als hij staat te eten en dat hij het vertrouwen heeft dat dit niet afgepakt wordt. Natuurlijk moet ieder gezinslid veilig in de buurt kunnen komen van de voerbak. Juiste voerbaktraining is een must!

De pup mag mee naar huis: Hoera, iedereen kijkt er naar uit…..vaak vergeet men dat het voor de pup helemaal niet zo’n leuke dag is. Weg van de moeder en van nestgenoten en ineens in een nieuwe omgeving. Heel veel tips over zo’n eerste dag met de nieuwe pup worden gegeven; denk aan de autorit, het verkennen van zijn/haar nieuwe huis en slaapplaats. En hoe kom je samen relaxt de eerste paar nachten door.

Bench-training/alleen thuis zijn: Het “niet alleen thuis kunnen zijn/scheidingsangst” is een probleem waar heel veel mensen een Gedragstherapeut voor inschakelen. Te vaak wordt onderschat hoe belangrijk een goede opbouw van het alleen laten van je pup is!

Zindelijkheidstraining: Het is niet vanzelfsprekend dat de pup uit zichzelf goedzindelijk wordt. Vaak of voldoende uitlaten is geen garantie dat het vanzelf goed komt. Wat moet je wél en niet doen?

Gebruik van halsbanden: Welke halsbanden zijn geschikt en welke voor-en nadelen kleven er aan het gebruik van bepaalde halsbanden/lijnen.

Wanneer u graag ook andere onderwerpen aan bod wilt laten komen, laat het mij weten. Ik kan de inhoud van de presentatie aanpassen aan uw wensen. De pupkopers krijgen alle informatie op papier mee naar huis.

Het is ook mogelijk de inhoud van de presentatie alleen met u als fokker door te spreken. U krijgt dan ook de informatie op papier zodat u de informatie zelf aan de pupkopers kunt overdragen.

TIP! Combineer deze presentatie met een kijk(mid)dag voor de aanstaande pupkopers, zo heeft u iedereen bij elkaar.