Een baby op komst; begeleiding voor toekomstige ouders

Als (toekomstige) ouders wil je natuurlijk het allerbeste voor zowel je baby als je hond. Maar hoe pak je dit goed aan? Zodat je baby en je hond op een veilige, harmonieuze manier samenleven binnen jullie gezin.

Vaak wordt gedacht dat gedragsverandering bij de hond na de geboorte van de baby wordt veroorzaakt door jaloezie. Dit is onterecht. Maar wat veroorzaakt dan wel eventuele gedragsverandering bij je hond? Het feit dat de hond van het ene op het andere moment misschien anders wordt behandeld? Of op andere tijden wordt uitgelaten? En minder aandacht krijgt? Mogelijk te maken krijgt met een andere routine? Vreemde mensen over de vloer? Of misschien mag hij ineens niet meer op plaatsen in huis komen wat voorheen wel mocht?

Begeleiding

Tijdens een informatieconsult bij je thuis krijg je praktische tips en adviezen gericht op jullie gezinssituatie. Ik adviseer je hoe je je hond zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de komst van de baby. En hoe je zijn/haar gedrag in de toekomst moet interpreteren als de baby er is. Dit consult duurt circa 1,5 uur en de volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

De eerste kennismaking tussen de hond en je baby; hoe laat je die zo rustig en harmonieus mogelijk verlopen?
Baby geluiden; hoe laat je je hond wennen aan nieuwe geluiden, bijvoorbeeld speelgoed en huilende baby’s?
Baby geuren; bereid je hond voor op nieuwe geuren en voorwerpen zoals babymelk, een box, een buggy etc.
Uitlaten; kan je hond netjes meelopen naast de kinderwagen? Heb je voldoende controle over je hond? Kan die bijvoorbeeld netjes op zijn plaats blijven liggen als dat nodig is?
Speelgoed; hoe leer je je hond het speelgoed van de baby links te laten liggen?
Let op de verzorging van je hond; vlooien, wormen en andere parasieten kunnen gevaarlijk zijn voor de baby.
Heeft de hond een eigen plekje, waar hij zich rustig terug kan trekken en kan rusten?
Hoe zorg je ervoor dat je hond zich comfortabel en op zijn gemak voelt in het bijzijn van jullie baby.