Skip to main content

Lockdown training tips

Herken je het gevoel dat je soms weer moet wennen aan drukte en prikkels om je heen? Als je op vakantie bent geweest in de natuur, en na je vakantie loop je door een drukke supermarkt of winkelstraat met veel mensen om je heen. Of na de vorige lockdown: ineens weer op een bijeenkomst of verjaardag zijn met veel mensen om je heen, meer drukte, meer geluiden etc. Dit is soms écht weer even wennen. Voor honden geldt dit ook. Soms ontwennen ze prikkels en drukkere omgevingen dusdanig dat ze er stress door krijgen, onzekerder worden, gaan trekken aan de lijn, happen/springen in de lijn tijdens een wandeling, meer blaffen, etc.

Met je hond op pad

Uit de vorige corona lockdown weten we dat veel pups en jonge honden, maar zelfs ook volwassen honden een achterstand hebben opgelopen toen alles op straat zo stil was, en je bijna nergens naartoe mocht met je hond. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. Het is belangrijk je hond goed te begeleiden bij het meemaken van prikkels. Zoek gedoseerd andere situaties op en laat je hond niet alleen uit in je eigen woonomgeving, maar ga samen op pad. Om zodoende je hond gewend te laten blijven aan prikkels buitenhuis. Er is tijdens een lockdown nog wél veel mogelijk met je hond.

  • Neem je hond regelmatig mee naar plaatsen waarbij je hem rustig laat wennen aan meer drukte. Zorg dat je voldoende afstand hebt tot prikkels, je hond mag er niet druk of gestrest van worden. Ga bijvoorbeeld op een gemeentebankje zitten, waar op afstand wandelaars voorbij lopen, verkeer langs rijdt, kinderen spelen etc.
  • Ga in een andere woonwijk wandelen. Pak de auto en rijd met je hond een paar kilometer verderop naar een andere woonwijk. Door zo nu en dan op andere plaatsen met je hond te wandelen leer je hem te wennen aan nieuwe omgevingen. Die omgeving hoeft niet altijd per se drukker te zijn, de nieuwe indrukken die je hond opdoet, helpen hem/haar om ook bij meer drukte, sneller te ontspannen
  • Er zijn altijd wel woonwijken of plaatsen waar meer drukte op straat is, bijvoorbeeld in een kinderrijke buurt, of bij een speeltuin in de buurt. Zorg dat je ruim voldoende afstand hebt in eerste instantie zodat je zeker weet dat je hond niet angstig of druk wordt van rennende en gillende kinderen. Je kunt gewoon rustig op afstand met je hond ernaar kijken. Of neem voertjes mee, en laat je hond wat snuffelspelletjes in het gras doen. Je kunt ook wat gehoorzaamheidsoefeningen doen zodat je lekker bezig bent samen
  • Een trein- of busstation opzoeken is een nuttige, indrukwekkende en vaak een vermoeiende bezigheid. Er zijn snel lopende voorbijgangers, er is soms een lift waar je in kunt gaan, mensen zwaaien elkaar gedag. En de trein raast voorbij, of stopt en heeft open- en dichtgaande treindeuren. Dit alles hoeft niet van heel dichtbij. Doe dit liever op voldoende afstand
  • In de buurt van een supermarkt is er altijd wel wat te doen. Loop over een winkelplein, of door de winkelstraat en laat je hond wennen aan deze bedrijvigheid. Er gebeurt genoeg; mensen lopen met winkelwagentjes voorbij, met hun handen vol boodschappentassen. Ook rijden auto’s langs en parkeren er, en gooien mensen lege flessen weg in de glasbak
  • Er zijn winkels waar je hond mee naar binnen mag zoals een dierenwinkel (of een tuincentrum wanneer die open mag zijn). Neem je hond hier alleen mee naar toe als je zelf voldoende tijd hebt en niet veel boodschappen nodig hebt. Bereid je goed voor: neem je beloningstasje mee en je clicker zodat je je hond kunt belonen voor rustig gedrag in de winkel. Zo kun je je hond leren om winkelende mensen te negeren.
  • Ontdek een nieuwe stad; hoe leuk is het als je zelf nieuwe dingen ontdekt en je hond gelijk went aan andere situaties. Een stad waar je niet vaak komt is ook leuk als de winkels dicht zijn!

In deze link van LICG, lees je meer over het socialiseren van een pup, zeker ook heel interessant en toepasselijk voor jonge en volwassen honden:  

https://www.licg.nl/honden/socialisatie-van-de-pup/